Etusivu       Slovakiancuvac                    Haltiavuoren kennel                 Koirat                       Kuvia ja
        
          Paimenen koira                             Jalostuksesta              Pentueet          kertomuksia
Linkit
 
 


Jalostus Haltiavuoren kennelissä

 

Tärkeimmät koiran ominaisuudet ovat mielestäni luonne, terveys ja pitkäikäisyys.  Kasvattajana tavoitteeni on myös rotumääritelmän mukainen ulkomuoto, jolla tarkoitan tervettä ja toimivaa rakennetta ravaajatyyppisessä koirassa sekä rodun tyypillisiä ulkonäköpiirteitä.

Arvostan rodunomaista, rauhallista käyttäytymistä reviirin ulkopuolella. Omalla reviirillä koira saa ilmoittaa haukulla vieraista, mutta tervehtimisen tapahduttua vahtimiskäyttäytymisen tulisi päättyä.

Näyttelymenestystä en aseta jalostusvalinnoissa terveyden edelle. Slovakiancuvaceilla näyttelymenestys voi johtaa jopa harhaan jalostusvalintoja tehtäessä. Rotu on lukumääräisesti hyvin pieni ja ahkera osanotto näyttelyihin tuo useimmalle koiralle muotovalion arvon. Näyttelyissä käyminen on kuitenkin mukava harrastus ihmiselle ja koirankin yhteiskuntakelpoisuus harjaantuu sen tavatessa vieraita koiria ja ihmisiä.

Henkisesti ja fyysisesti terve koira nauttii elämästään ja tuottaa monia ilonhetkiä perheelleen. Aktiivisia elinvuosia tulisi slovakiancuvacilla olla yli 10 vuotta. Sitten onkin aika nauttia vanhenevasta koirasta, joka opastaa arvokkaasti perhettään arkielämässä askelten muuttuessa hiljalleen verkkaisiksi.

 

http://www.haltiavuori.fi/Kuvat/ha5iso.gifGeenipohja ja perinnölliset sairaudet

Slovakiancuvacin geenipohja on Suomessa ja myös rodun koko kannassa erittäin kapea. Haluan välttää kasvatustyössäni läheistä sukusiitosta, koska se aiheuttaa koiran elinvoimaisuuden heikentymistä. Perinnöllinen monimuotoisuus ja alhainen sukusiitosaste antavat koiralle mahdollisuuden terveeseen ja vireään elämään. Pentueidemme sukusiitosasteet ovat 0 – 1,76 % välillä (5 sukupolvea).  Kennelliiton suositus sukukatokertoimesta 4 sukupolvella on ollut vähintään 0, 90 %.  Haltiavuoren pentueiden sukukatokerroin on ollut 0, 94 – 1,00 %. Läheisen sukusiitoksen välttäminen on työlästä ja kallista, koska jalostuspartnereita on etsittävä myös ulkomailta ja komeaakaan, tervettä urosta ei voi käyttää läheisen sukulaisuuden takia jalostuksessa.

 

Rodussamme jalostusvalintoja vaikeuttavat koiriemme läheinen sukulaisuus ja lonkkavian yleisyys. Kehotan kasvattieni omistajia käyttämään koiransa lonkka/kyynärkuvauksissa. Kuvattujen kasvattieni lonkkatulokset ovat olleet parempia kuin rodun keskitaso ( Slovakiancuvac kasvattajat KoiraNet ).  Haluan käyttää jalostuksessa vain koiria, joilla on AB-lonkat. Huomioin myös vanhempien ja sisarusten lonkkatulokset jalostusvalinnoissa. Eräät vakuutusyhtiöt eivät korvaa eläinlääkärikuluja, jotka johtuvat lonkkanivelen dysplasiasta, jos koiran vanhempien virallinen lonkkatutkimustulos ei ole AB. Tämän hetkisessä kannassa sekä Suomessa että ulkomailla on mahdollista suorittaa jalostusvalintaa myös lonkkanivelien terveystulosten osalta. D-lonkkaisten koirien jalostuskäyttöä ei mielestäni voi perustella nykyisellä tietämyksellä. Saksassa jalostukseen käytetään vain AB-lonkkaisia ja myös Tsekeissä ja Slovakiassa vältetään jo C-lonkkaisia koiria siitoksessa.

 

Myös kilpirauhasen vajaatoimintaa on ilmennyt joillakin koirilla sekä Suomessa että ulkomaisessa kannassa. Kilpirauhasen vajaatoiminta on immunologinen sairaus, joka voi johtua sekä perinnöllisistä että ympäristötekijöistä. Käytän jalostukseen vain koiria, joilla ei ole oireita kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Valitettavasti vajaatoiminnan testaus todentaa vain jo lähes tuhoutuneen kilpirauhasen.  Sairaaksi todettua tai oirehtivaa koiraa en käytä jalostuksessa.

 

Kotimaisessa kannassamme on viime vuosina ollut joitakin narttuja, jotka eivät onnistuneesta astutuksesta huolimatta ole tulleet kantavaksi. Slovakiancuvac on alkukantainen rotu, jonka tulisi lisääntyä, synnyttää ja huolehtia pennuistaan ongelmitta. Mikäli nartulla/uroksella on ongelmia lisääntymiskäyttäytymisessä, ei näitä koiria mielestäni tulisi käyttää jalostuksessa, koska ongelmat ovat periytyviä. En hyväksy siemennyksen käyttöä, mikäli kysymyksessä on nartun tai uroksen ensimmäinen pentue. (Kennelliiton yleinen jalostusstrategia). 

 

Perimä, ympäristö ja liikunta vaikuttavat koiran luuston ja nivelten kehitykseen

 

Koiran lonkkavian perinnöllinen tausta on kiistatta osoitettu monissa tutkimuksissa. Kuitenkin lonkkavian vastustaminen on ollut hankalaa ja osin tuloksetonta. Kasvuolosuhteet kuten ruokinta ja liikunta vaikuttavat koiran lonkkatulokseen perimän lisäksi. Liikaruokinta ja epätasapainoinen ruokinta kasvuiässä aiheuttavat luuston ja nivelien kasvuhäiriöitä.

 

Haltiavuoren pentujen lisäruokinta tapahtuu raakaravinnolla. Yksikään eläin ihmistä lukuun ottamatta ei ole sopeutunut syömään kypsennettyä ruokaa. Ruuan kypsentäminen vaikeuttaa sen sulamista koiran elimistössä ja lisäksi kypsentäminen tuhoaa entsyymejä, joita koiran elimistö tarvitsee toimiakseen normaalisti.

  http://www.haltiavuori.fi/Kuvat/raakaruoka.gif

Koira on lihansyöjä, jonka suoli on kasvissyöjään verrattuna erittäin lyhyt. Mikäli koira syö runsaasti viljaperäistä ravintoa (teolliset koiranruuat) ei ruuansulatuselimistössä muodostu riittävästi vatsahappoja ja ruuansulatus toimii epätäydellisesti, mikä vaikuttaa kielteisesti koiran kasvuun ja hyvinvointiin.

 

Haltiavuoren kennelin pentuhuoneessa on pehmeä, liukumaton alusta. Pennut saavat liikkua vapaasti myös aidatulla pentujen piha-alueella. Sekä pentuhuoneessa että piha-alueella on ikätasoon sopivia esteitä motoriseen harjoitteluun ja erilaisia leikkivälineitä koiran monipuolisen henkisen ja fyysisen kehityksen tukemiseen. Tällöin koiran liikuntaelimistö voi kehittyä tasapainoisesti ja myös koiran oppimisvalmiudet kehittyvät.

Haltiavuoren pentueiden koirat ovat aktiivisia koiria, jotka haluavat/pystyvät liikkumaan vaikeassakin maastossa vaikeuksitta ja ovat kiinnostuneita ympäristöstään.

 

 

Koirat perheenjäseninä

Haltiavuoren koirat oleskelevat samoissa tiloissa ihmisten kanssa niin sisällä kuin ulkona. Koiramme elävät yhtenä perhelaumana eivät erillisissä aitauksissa. Kesäisin koiramme oleskelevat sisällä tai ulkona halujensa mukaan. Pikkupentujen pentulaatikko on ensimmäiset kolme viikkoa makuuhuoneessamme. Pentujen kaivatessa lisätilaa ja aktiviteetteja siirrämme pentulaatikon pentuhuoneeseen, jossa pikkuiset pääsevät liikkumaan pehmeällä alustalla ja voivat myös seurata/osallistua perheemme arkielämään.  Oleskelutiloissa on vaihtelevia kehitystason mukaisia leikkikaluja/telineitä virikkeinä. Pennut tottuvat myös erilaisiin pohjamateriaaleihin (ei liukkaita).

Noin neliviikkoiset pennut oleskelevat päivittäin pihalla, jossa on kasvillisuutta, kiipeilykiviä ja piilopaikkoja. Pennuilla on myös katettu ulkoilumahdollisuus terassilla ja lämpöeristetyssä kopissa on mukava nukahtaa päiväunille untuvamakuupussissa. Koiramme ovat tottuneita kodin ääniin, eri-ikäisiin aikuisiin ja lapsiin. Pennut tekevät emänsä seurassa retkiä lähiympäristöön ennen luovutusikää ja myös autoilua harjoittelemme. Pentujen sosiaalistaminen tapahtuu rauhallisissa, turvallisissa olosuhteissa eikä pentuja altisteta voimakkaille stressaaville tapahtumille ennen luovutusta. Haluamme, että pennuilla on tilaisuus oppia sekä leikki- että laumakäyttäytymistä sisarustensa sekä aikuisten koiriemme kanssa. Ensimmäinen pelkokausi (n. 8 viikkoisena) koetaan turvallisessa, tutussa ympäristössä eikä uudessa kodissa. Sisäsiisteyden alkeet ovat myös hyvin hallinnassa. Kynsien leikkausta ja harjausta harjoitellaan. Pentujen emän seurassa on turvallista tutustua vieraisiin aikuisiin ja pieniin lapsiin. Muutama aikuinen erirotuinen koirakaveri käy opettamassa käytöstapoja ja kommunikaatiota ennen luovutusta.

Eläinlääkärin pentutarkistus on noin kahdeksan viikkoisena kennelimme tiloissa. En halua riskeerata pentujen terveyttä käymällä vastaanotolla, jossa on ollut muita, sairaita koiria. Pennut on madotettu ja sirutettu luovutettaessa. Pennut ja niiden emä on ruokittu raakaravinnolla. Terveydentilasta on eläinlääkärin todistus. Luovutusikä on 10 – 12 viikkoa.

Pentuaika kasvattajan luona on koiran elämän perusta. Omalla toiminnallani pyrin antamaan kennel Haltiavuoren pennuille parhaan mahdollisen alun elämälle. En säästä aikaa enkä vaivaa pentujen hoidossa.

 

 

 

Pentu uudessa kodissa

Valkoisen karvapallon kehittyminen terveeksi, yhteiskuntakelpoiseksi koiraksi vaatii Sinulta huolenpitoa ja johdonmukaista kasvatusta.

Oletko valmis liikkumaan koirasi kanssa tuulessa ja tuiskussa?
Onko koiralla Sinun perheessäsi mahdollisuus leikkiin ja liikuntaan omassa, aidatussa pihassa?
Hyväksytkö omatoimisen, itsenäisen koiran?

Slovakiancuvac on kookas koira (uros säkä 62 – 70 cm, narttu 59 – 65 cm), joka vaatii päivittäin liikuntaa ja viihtyy hyvin ulkoilmassa. Koira tarvitsee liikuntaa vaihtelevassa maastossa vapaana, mutta hihnakävelyt kaupungissa ovat myös tarpeellisia. Cuvac haluaa osallistua perheen arkielämään ja seurata sisätiloissa rauhallisesti ihmisten puuhia. Yksin takapihalle naruun hyljättynä koirasta tulee masentunut ja myös vahtiminen voi ylikorostua. Koira tarvitsee rajoja ja rakkautta sekä virikkeitä, mutta myös oikeuden omaan rauhaisaan lepopaikkaan.

Toivon, että Sinä ja perheesi saatte pennusta mieluisan ystävän, josta kasvaa hoidossanne tasapainoinen ja hyväkäytöksinen aikuinen slovakiancuvac.  


Lähteet
 
Rotumääritelmä

 

 Jalostusstrategia SKL