Etusivu       Slovakiancuvac                    Haltiavuoren kennel                 Koirat                       Kuvia ja
        
              Laumanvartija                             Jalostuksesta              Pentueet         kertomuksia
Linkit  
 

 

 

H-pentue

Jäälinnan Valkea Toivo (B/B, 0/0) – FI MVA Haltiavuoren Ealaskas (A/A, 0/0). Yhdistelmän sukusiitosprosentti on 0,39 % (5 sukupolvea), sukukatokerroin on 0.97 % (5 sukupolvea)

Elmo on terverakenteinen, kepeästi liikkuva uros. Elmolla on tiheä, valkoinen turkki ja erinomainen, musta huuli- ja kirsupigmentti. Elmo elää kotikoiran elämää rauhallisessa ympäristössä Tammelassa seuranaan cuvacnarttu Zitta.

Ealaskas ”Elsa”(säkä 61 cm) on aktiivinen narttu. Elsalla on terve rakenne, erinomaiset liikkeet, valkoinen, laineikas turkki. Elsa on toimelias perhekoira laumassa, jossa elävät äidinäiti Haltiavuoren Biegga ”Tuuli” (11 v.), setä Cuilagas ”Costi” (7 v.) ja veljensä Ewok (5 v.). Elsa on suorittanut käyttäytymiskokeen (BH) keväällä 2014

Astutus tapahtui 2.4.2017 Tammelassa Elmon kotipihalla. Pentue on Elmon ensimmäinen ja Elsan toinen (ensimmäinen Haltiavuoren G-pentue).

Yhdistelmä  Jäälinnan Valkea Toivo - Haltiavuoren Ealaskas Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmä.

Ultra 27.4.2017

Elsa on rauhoittunut ja uni maittaa. Ewok-veli ja Tuuli-mummo ovat haistelleet hyväntahtoisesti Elsaa. Luottavaisena kohti Linnunmäkeä  ja tiineysultraa. Nopea karvojen parturointi ja ultra Elsan seisoessa. Viisi alkiota kohdun sarvissa – varmistus sekä koiriemme että omille tuntemuksillimme.  Taitaa tulla kookas pentue.  Onnellista odotusta!

44 päivää odotusta

Elsa on huolehtivainen odottaja. Vahdin ja etuvartionnin tehtävistä vastaa Ewok-veli. Elsa seuraa tilannetta taaempaa – odottavan äidin ei parane vaarantaa lastensa turvallisuutta.   Nisät on laskettu moneen kertaan ja yhdeksälle pennulle on oma.  Elsa kaipaa  läheisyyttä ja kosketusta. Meillä on aito sylikoira!

Odotusta – synnytys 31.5.

Meno on rauhoittunut ja Elsa lepäilee pihapiirissä varjoisissa paikoissa. Portin vieressä on hyvä seurata maailmanmenoa. Ruoka maittaa kolme kertaa päivässä.  Taitaa myös närästää, hengitys on välillä pinnallista. Nisät ovat kasvaneet. Maitokin on jo noussut. Ewok tarkasti ensimmäisenä pentulaatikon, Tuuli mummokin kurkisti laatikkoon – taisivat muistot herätä. Elsakin kävi laatikossa pikaisesti, mutta makoilee mieluummin viileällä kivilattialla tai pihahiekalla. Liikkuminen on verkaista. Äkilliset, yllättävät tapahtumat saavat kuitenkin vielä liikettä kinttuihin.

Synnytys käynnistyi 59 päivää astutuksesta. Elsa oli levoton edellisenä iltana. Ensimmäinen pentu syntyi 15.28 ja yhdeksäs 20.49.  Ensimmäinen nelikko syntyi vauhdikkaasti tunnissa. Tunnin lepo ja seuraava pentu putkahti maailmaan.  Elsa pyyteli minulta apua ja lähdimme pikkulenkille.   Seuraava kaksikko syntyi heti palattuamme. Viimeinen velikulta syntyi tunnin päästä. Tyttöjä on viisi ja poikia neljä.  Pennut painoivat 300 – 440 grammaa. Elsa rauhoittui.

Synnytyksessä Elsa avasi kalvot, katkoi napanuorat ja nuoli pennut puhtaiksi. Nisille pennut hakeutuivat omin voimin. Aktiivisia pentuja, jotka tyytyväisinä tuhisivat nisillä. Olihan kaikilla omansa. Niin minä luulin. Kymppipentutyttö syntyi kymmeneltä. Vieläkö Elsalla ja Elmolla on yllätyksiä. Viriiliä väkeä!

Ensimmäinen vuorokausi 1.6.

Pentujen hengitys- sekä sydän- ja verenkiertotoiminnot stabilisoituivat nopeasti.  Pennut hakeutuivat nisille ja alkoivat täydentää ravintovarastojaan sekä saivat ensimmäisen immuniteettisuojansa ternimaidosta. Kehon lämmönsäätely aistimukset tuntuvat toimivan: osa pennuista on liki toisiaan lämpöä hakien, yksittäiset pennut nukkuvat erillään pentusisaruksistaan, jos on liian lämmintä.

Ewok-veli, Costi-eno ja Tuuli-mummo seuraavat uteliaana pentulaatikon vikinää ja tuoksuja olohuoneen puolelta. Katsomaan ei pääse synnytysiltana. Elsa haluaa hoitaa pentunsa itse! Nyt vuorokauden kuluttua Ewok-veli siirtyi hetkeksi varovaisesti makuuhuoneeseemme. Pentuja ei kyllä uskaltanut katsoa, mutta velipoika oli tunnelmassa mukana.

Ensimmäinen pentutarkastus tuotti yllätyksen: tyttöjä olikin seitsemän ja poikia vain kolme. Taisi olla synnytysavustajan voimat koetuksella? Paino oli kohonnut yhdeksällä pennulla, yhdellä hivenen laskenut. Maitoa tuntuu siis riittävän! Kriittisin ensimmäinen vaihe on onnellisesti ohitettu!

Ensimmäinen viikko

Elsa ajatteli 4. päivänä, että pentuja ei ole riittävästi. Pentujen joukkoon nostettiin vielä piippilelu. Maitoa pennuille tarvitaan runsaasti ja Elsalle ruokaa 4-5 tunnin välein. Hoivavietti on kohdallaan! Laatikosta koiraemomme ei poistu kuin pikaisesti tarpeilleen ja sitten onkin jo hurja kiire pentujen luo. Ulkoilu etupihalla tapahtuu flexissä, koska Elsa suunnittele pesänrakennusta puuliiterin alle. Ikävä, jos joutuu purkamaan puuvajan Elsan jäädessä jumiin! Pennuille jouduimme jakamaan ruokavuorot. Suurin poika kahmii herkut itselleen ja pienemmät jäävät jalkoihin.  Kasvattajan täytyy puolustaa pienempiä ja seurata painonkehitystä. Pentujen aika kuluu syöden ja nukkuen. Elsa äiti huolehtii tarkasti hygieniasta ja suolentoiminnasta. Pentujen ollessa viikon ikäisiä makoilee Elsa jo hetken olohuoneessa muiden koirien kanssa. Elsa on asettanut pääsykiellon koirillemme makuuhuoneeseemme, jossa on pentulaatikko.

Kirsupigmentit ovat alkaneet tummua samoin anturat.  Osa pennuista tekee huojuvia seisontayrityksiä. Liikkuminen tapahtuu ryömimällä. Joskus nukutaan yksin, joskus ryhmässä.  Mielipahan kadonneesta nisästä kuulee pennun ininästä.  Kymmenen pikkuista tarvitsee paljon ravintoa. Ensimmäiset päivät Elsa nirsoili ruokansa kanssa. Nälkä kuitenkin lopetti nirsoilun ja maitobaarissakin on pulleat hanat. Pentujen painot ovat 600 – 750 grammaa.

1-2 viikkoa

Ruoka maittaa ja paino nousee. Syntymäpainomme kaksinkertaistui kuten pitikin 10 vuorokautena. Elsallekin ruoka maittaa, nirsoilu on onneksi ohi. Pennut huolehtivat jo omatoimisesti tarpeistaan. Haparoivaa seisomista ja sitkeitä kävely-yrityksiä. Kontakti-ininä kuulostaa taas kuin lokkilauma olisi asettanut taloksi. Nyt kaksiviikkoisena kuuluu jopa haukkumista!

Aistimusten käsittely on edistynyt: Elsa lähestyessä pentulaatikkoa pennut aktivoituvat: liikettä ja ininää – missä äiti on? Silmät ovat auenneet, mutta näköhavaintojen työstäminen vaatii vielä kehittymistä. Niskatyttö lähti seikkailemaan makuuhuoneeseemme. Lisää korkeutta laatikkoon. Ensimmäiset pikkuriikkiset jauhelihapallerot maistuivat herkullisilta. Vähän kerrassaan lisää. Olemme jo kiloisia palleroita, kirsupigmenttimme ja anturamme ovat tummuneet.

Elsa on hetkittäin muiden koiriemme seurana olohuoneessa ja käy syöttämässä pennut laatikossa ja huolehtii, että veli, eno ja mummo pysyvät olohuoneen puolella.

Ensimmäinen ulkoilu auringonpaisteessa oli jännittävä kokemus.

2 – 3 viikkoa – muutto

Muutimme isompaan asuntoon 2,5 viikkoisena. Vauvojen kävelyharjoitukset vaativat tilaa ja pitäähän sitä olla myös hieman yksityisyyttä. Pesukoneen linkous ei kiinnittänyt huomiotamme. Lämmönsäätely toimii: iso tyttö lähti nukkumaan paljaalle lattialle lattiakaivon päälle. Tutustuminen pentuhuoneeseen alkoi välittömästi. Ensimmäinen innokas yritti jo siirtyä olohuoneen puolelle. Pojat Hero ja Hrom  kapusivat portin läpi ensimmäisinä. Voi poikia, siirto pentuhuoneeseen ja este porttiin.  Pennut ovat siis jo uteliaita, ratkaisevat ongelmia ja toimivat tavoitteellisesti.

Automatka Porvoosta Viitasaarelle koetteli kasvattajan hermoja. Osan matkasta pennut nukkuivat, osan aikaa Elsa imetti pentujaan. Sitten alkoivat tutkimusretket; pari pentua oli kadoksissa loppumatkan. Pullahtivat hyvävoimaisina esiin Varpurannassa.  Koppi matkusti peräkärryssä ja jää nyt tänne. Koppi tarjoaa suojan pennuille tuulisessa säässä.  Vielä pennut eivät katoa metriä kauemmaksi kopista, mutta etäisyys lisääntyy. Aitaus on rakennettava. Pennut haukkuvat, hyppivät ja leikkivät toistensa kanssa. Ulkoilu on lisääntynyt, päiväunet nukutaan pihamaalla äidin valvonnassa.

3-4 viikkoa – matkailu avartaa

Ruokaa kiljuvat pennut! Liharuoka katoaa hetkessä nälkäisiin kitoihin. Maitoateria nautiskellaan rauhallisesti lipittäen. Loishäätö ei mahoja sekoittanut. Unirytmimme on miellyttävä: iltaunille kymmeneltä ja aamuherätys kuuden maissa. Elsa valvoo pentujensa unta makuuhuoneessamme sängyn alla tai tuvassa portin edessä.

Osaamme kiivetä makuuhuoneen portista tupaan, käymme korituolin alla tarpeillamme yöllä.  Teemme pikku pyrähdyksiä ja hyppyjä, kellahdamme pehmeästi kumoon. Pientä painiskelua ja nukkumista kasassa. Joku pentunen  valitsee yksinäisen kolon unilleen. Kova ininä, jos pentu jää jumiin porttiin tai ei onnistu kiipeämään haluamaansa paikkaan. Tahto yrittää, oppia on valtava – pettymyksestä ei lannistuta! Pennun elämä on huoletonta, ihanaa. Ruokabaarilla on vain stressiä, kuka vie parhaan paikan?

Elsalla riittää maitoa. Pentujen päiväunia Elsa valvoo aitauksen viereltä. Costi, Tuuli ja Ewok odottavat mahdollisuutta tutustua pentuihin. Odotusta ei Elsa ole vielä palkinnut!

4-6 viikkoa lelukoirista riiviöiksi

Söpöily on päättynyt! Olemme määrätietoisia tutkimusretkeilijöitä, itsepäisiä pikkuriiviöitä. Jos emme saavuta päämääräämme ensimmäisellä yrityksellä niin sadannella onnistumme. Me emme jää suremaan epäonnistumisia vaan otamme vauhtia ja yritämme uudelleen. Esteet ovat vain hidasteita.  Teräviä hampaitamme käytämme puruotteisiin pentukaverin kanssa painiessa. Elsa äiti ei oikein pidä naskaliotteesta nisissään ja huomauttaa moisesta epäkohteliaisuudesta poistumalla paikalta.

Kasvatus on selkeästi käynnistynyt. Äitiä ei revitä nisistä. Ruokaa syödään tarjottaessa välittömästi. Äidin ruokaa kunnioitetaan. Elsa tarjosi kanan reisipalan pentujen syötäväksi hetkeksi aikaa. Otti palan itselleen ja alkoi syödä. Pennut suunnittelivat osallistumista äidin ruokailuun. Elsa nosti huultaan ja murahti – viesti meni vikkelästi perille! Olisi meillä ihmiskasvattajilla paljon oppimista Elsan kasvatustavoista: Johdonmukaisuus, läsnäolo, vaatimustason nosto, hellyys! On myös uskallettava kokeilla ovatko lapsoset ymmärtäneet rajat. Voi meitä ihmispoloja kirjaviisautemme kanssa! Elsan kasvatustaidot ovat toimivia ja käytännöllisiä – ihailen suurella kunnioituksella!

Ruokavalio on laajentunut broilerinsiivillä (pehmitetty kirveenhamaralla).  Luoksetulo toimii erinomaisesti. Pentulauma juoksee perässämme etupihalle syömään siipensä ja takaisin aitaukseen tullaan myös vauhdikkaasti.  Kontakti ihmiseen on muodostunut jo vahvaksi.  Positiiviset kokemukset kymmenistä vierailijoista näkyvät pentujen käytöksessä. Ensimmäinen vieras koira kävi tervehtimässä.  Pikku chihuahua Aunen omistaja on ensimmäisen cuvacini Hruskan äidin Brixan omistaja. Syvät ovat ystävyyssuhteet, jotka muodostuvat koirien välityksellä myös ihmisille.

6-8 viikkoa terveystarkastus ja lomailua

Terveystarkastus tapahtui lauantai-iltana keittiön pöydällä ell Gisle Sjöbergin toimesta. Pennut olivat reippaita; tarkastus ja tunnistusmerkintä sujuivat hyvässä yhteistyössä. Terveen papeit tulivat kaikille pennuille! Elsa nukahti pöydän alle osoittaen luottamuksensa Gislen ammattitaitoon ja toimintaan.  Yhteisvoimin saimme pennut tutkittua. Virve mummo etsi pentuja pihalta, Matti valokuvasi, Gisle tarkasti ja Virpi valvoi tutkittuja pentuja. Kaikki olimme työn touhussa.

Elsa on alkanut leikkiä pentujensa kanssa. Valvonta on edelleenkin tiivistä. Vain pariksi minuutiksi Elsa poistuu pentujensa läheisyydestä. Autoilu Viitasaarelle sujui jo rutiinilla. Mökillä käynnistyi tutkimusretkeily ranta-alueella.  Aamulla tullaan kovaa vauhtia ulos tutkimaan tuoreita hajuja.  Maitoruoka katoaa nopeasti pikkuhirmujen suihin. Painien jälkeen yllättää uni. Päiväruokailun liha-annos on jo pari kiloa tykötarpeineen.  Iltapäivällä on jälleen maitoruoka ja illalla maistuvat kanansiivet. Melkoinen ruokamäärä!

Valjaiden käyttöä harjoittelemme päiväretkellä. Retket ovat jännittäviä sekä valvojille että pennuille. Pennut tutkivat laiturit, grilliladon alustat, liiterit, saunan ja rantapöheiköt. Tähtityttö on jo plumpsahtanut veteen ja osoittanut hyvää uimataitoa ja hermojen hallintaa. Uintia hyvällä tekniikalla ja suunta kohti rantaa, ei mitään hätää. Laukkaavat pennut tutkivat niittyä, hypähtelevät esteiden ylitse, kiipeävät grillilatoon ja ryömivät laiturin alla.  Uteliaisuus ja oppimisenilo pursuavat pennuista! Elsa juoksee pentujensa seurassa.