Etusivu       Slovakiancuvac                    Haltiavuoren kennel                 Koirat                       Kuvia ja
        
              Laumanvartija                             Jalostuksesta              Pentueet         kertomuksia
Linkit  
 

 

 

E-pentue

Augenzahn Max– Haltiavuoren Chira

Astutus 11.9.2011 Kurböle, Porvoo

Max on keskikokoinen, vankkaluustoinen ja terverakenteinen nuori uros. Turkin pohjaväri on valkoinen.

Chira on puhtaan valkoinen, leikkisä nuori narttu, jolla on terve rakenne ja erittäin kauniit, keveät liikkeet. Maxilla tai Chiralla ei testauksessa ole ilmennyt kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Pentujen odotamme syntyvän viikolla 46.

 

Maxin näyttelypäivä (ERI) jatkui kosioretkellä Kurböleen. Chira ja Max eivät aikailleet astutuksessa. Astutus toteutui pikaisen haistelun jälkeen pensaikon suojassa. Pariskunnan loppuasento oli omintakeinen; Chira päätti asettua makuulle! Sunnuntaina teimme pikaisen käynnin Hautjärvelle. Tälläkin kertaa astutus sujui nopeasti, mutta loppuasento oli perinteinen pylly pyllyä vasten.

Ultrassa näkyi kolme sikiötä 5.10. Chira voi hyvin eikä tiineys ole vielä vauhtia hiljentänyt.

 

Lokakuun lopulla pyöristynyt Chira saapui syntymäkotiinsa valmistautumaan pennutukseen. Mummo Halla, äiti Tuuli  ja Costi veli tervehtivät hämmentyneenä pyöristynyttä tyttöä. Chira ja Tuuli nautiskelivat vuoteen pehmeydestä yksissä tuumin.  Viikolla 45 odotamme pentujen syntyvän.

Sunnuntai-iltana 6. marraskuuta Chira oli levoton. Avautumisvaihe juoksutti pikkuista pihalla pissareissuilla. Ensimmäinen pentu syntyi puoli kahdelta. Kello kuusi aamulla mamma Chiran hellässä hoidossa lepäsi 4 urosta ja myös neljä narttua.  Rankka yö niin Chiralle kuin hoitajille.

   

Pennut syntyivät pari päivää etuajassa. Maidontuotanto käynnistyi tuskallisen hitaasti. Pennut tekivät sitkeästi työtä saadakseen ravintoa. Kasvattajan olo oli tuskallinen. Chira hoivasi huolella pentujaan ja keskiviikkona nisät alkoivat täyttyä maidolla. Torstai oli todella toivoa täynnä ja pentujen masut alkoivat pullottaa. Chira ei pentulaatikosta noussut. Maitobaarissa oli jatkuva trafiikki. Chira söi ruokansa äitinsä Tuulin tavoin kädestä syöttämällä.

 

Toimeliaat pennut ryhtyivät piilosille jo ensimmäisen elinviikkonsa aikana. Punnitus ei miellyttänyt poikia lainkaan. Tytöt olivat hieman yhteistyöhaluisempia.  ”Musta kissa” kelpasi päänaluseksi sekä pennuille että Chiralle.  Chira pääsi pikkukävelylle mummo Hallan kanssa. Hienosti äidit pärjäsivät keskenään.

 

Kaksi viikkoa

Mukava on kelliä äidin lähellä. Silmät aukeavat, pigmentit ovat tummuneet. Otamme haparoivia askelia ja haemme kontaktia välillä aika äänekkäästi.  Olemme jo hetken hereillä ruokailun päätteeksi, mutta pian uni yllättää. Hirmu miten vaikeaa on itsenäinen kakkaus. Vaatii keskittymistä ja tasapainoa!
Chira näytti ylpeänä pentujaan Hannele omistajalleen. Ei olisi tyttö millään malttanut odottaa käsien pesua. Tule jo ihailemaan vauvojani!

2-3 viikkoa

Olemme taitavia kiipeilijöitä äidin selässä. Lokkimaiset kiljahdukset vaihtuvat hetkeksi pieneksi haukahdukseksi. Osaamme hypähdellä ja leikkiä äidin kanssa. Emmekä heti suostu Chiran pestäväksi, mutta kellahdamme kumoon, jos mamma ei anna periksi. Muutto pentuhuoneeseen moninkertaisti reviirimme. Äkkiä oli huone tutkittu ja uudet nukkumapaikat löytyivät. 
Paistijauhelihapallerot maistuvat herkulliselta! Eikö lihaa voisi saada enempää?  

 

3-4 viikkoa

Ruokaa! Jauheliha ja maitoruoka katoavat hetkessä nälkäisiin suihin. Ruokakupilla painimme ja kamppailemme parhaista paikoista! Uni voi yllättää kesken leikin. Teemme tutkimusretkiä huoneistossa. Hajujäljen avulla löydämme takaisin pentuhuoneen turvaan.
Hampaita kutittaa. Murisimme, ulvomme ja haukumme taidokkaasti
. Olemme touhukkaita pikkukoiria!

4-5 viikkoa

Pentuhuone kelpaa vain yöunille. Heräämisen ja ruuan jälkeen ulkovessaan – tarpeet tulevat nopeasti. Utelias tyttö puljahti pikkuojaan. Äkkiä ylös! Rähinää sisarusten välillä – Chira seuraa tarkasti tapahtumia ja lopettaa turhat ärinät äidin arvovallalla. Maitobaarissa saattaa joutua syömään seisaaltaan, rasittavaa.

5-6 viikkoa

Sadekuurot opettavat hakemaan suojaa kopista, jossa untuvamakuupussin päällä on lämmin köllöttää. Voihan sitä makoilla kopin terassillakin ja ihmetellä joulusäätä. Uusia herkkuja ruokapöydässä: kanankauloja on mukava pureskella. Luiden kaluaminen vie myös aikaa. Kuka on tuo pelottava täti? Tuuli-mummohan se opettaa kunnioittavaa käytöstä niin pennuille kuin pentujen äidillekin. Ranskis Moona painiskeli pentujen seurana ja leikki takaa-ajoa myös Chiran kanssa.  Pian on koko piha tutkittu!

6-7 viikkoa

Missä äiti? Halla isoäiti, Tuuli mummo ja setä Costi ovat Chiran apulaisina pennunhoidossa.. Pennut hakevat varovaisesti kontaktia vanhempiin koiriin. Murahdus tai haukahdus aiheuttaa nopean kellahtamisen selälleen. Tuuli toimii rauhanvartijana pihalla. Chira haluaisi komennella Costia, mutta aina on Tuuli topakkana välissä. Pennut ihmettelevät moista touhua.
Olohuoneessa on vilinää. Kohta pääsemme omin voimin sohvalle!

7-8 viikkoa

Pyöristymme ja vankistumme. Ruoka maittaa. Chiralta saamme vielä aamumaidon. .Äitiä on saanut kiusata mielenmäärin, mutta nyt Chira kiusoittelee pentuja ja saa aikaiseksi hirveän rähäkän. Siankorvista syntyy kunnon taistelu ja ruokakuppien lukumäärä on lisääntynyt kahdesta viiteen. Eläinlääkäri poikkesi lapsineen tekemässä terveystarkistuksen ja sirutuksen. Kaikki kunnossa rekisteröintiä varten. Pentuvaljaat eivät menoa haittaa ja pikkuretki pihapiirissä ei jännittänyt.

8-9 viikkoa

Chira lopetti imetyksen päivää ennen kotiinlähtöään ja pikku jääkarhun Elene-Aidan Ähtäriin muuttoa. Velipoika Costi tuuraa nyt siskoaan pentujen leikittäjänä. Kurinpitäjinä jatkavat Halla ja Tuuli. Pakkasukko nipisteli pikkupentujen tassuja. Kurbölen kierros autoillen sujui hyvin – kuusi kilometriä on pitkä matka – pennut nukahtivat. Yksin maailmalla; postilaatikolla käynti isomummon seurassa on rankka reissu sekä fyysisesti että psyykkisesti pienelle nelijalkaiselle. Valjaita käytämme jo rutiinilla. Isä Max haisteli pentuja ja Vili (Div Dakota Dalton) ihmetteli myös pikkusisaruksiaan. Maxin ja Chiran kemiat sopivat edelleenkin hyvin yhteen.

9-11 viikkoa

Earti ”Tea” muutti Ahvenanmaalle, velipoika Eahkin koti löytyy Porvoosta. Pienistä pennuista on tullut reippaita pikkukoiria. Koppi ei enää kelpaa päiväunilla. Isot koirat nukkuvat terassilla ja niin myös me! Valjaita pidämme rutiinilla. Automatka Kotkaan, vierailu Roosalle ja Oonalle sujui hienosti. Pissasimme parille matolle ja haukuimme siankorvista kiistellessä. Costi-eno koetti pitää kuria, mutta ei se meitä haitannut.

11 – 12 viikkoa

Pakkanen kipristelee tassuja. Kävimme kaupunkikävelyllä Porvoon vanhassa kaupungissa. Äänestimme ja tutkimme naapurin tontin.

5 kuukautta

Earti  muutti Teiskoon ja Ahvenanmaalla ilta-aurinkoa ihailee Eahket (Ilta), jonka kutsumanimi on Tea
Ewok ihailee Derekin (Tuulin veli) toimia Lapualla. Poika  paimentaa lapsia ja seuraa Janen toimia tallissa. Heinät maistuvat niin pässeille kuin Ewokillekin.
Ukkopoika leikkii ranskis Vanin  kanssa Kempeleessä. Kaupunkilainen vierailee koirapuistoissa tutustuen ystävällisiin nelijalkaisiin, ihmettelee lumikelkkoja. Hihnakävely sujuu vetämättä, mutta vieraille ihmiselle täytyy välillä kertoa, että isopoika on liikkeellä.
Tealla on komea purenta; kulmahampaita on kaksinkappalein. Eivätköhän ylimääräiset leikeissä irtoa! Vieraat hyväksytään, jos emäntä heidät kättelee.  Supikoirat haukututtavat hetken, mutta ei se mitään, eivät pääse pihalle aidan takaa!
Lumikki (Earti) elelee metsän keskellä Teiskossa. Toimelias tyttö. Lumikillakin on hampaita kahdessa rivissä, mutta maitokulmahampaat jo heiluvat! Eiköhän tytöstä vielä kasva nimensä veroinen kaunotar!
Elene Aida on ankka-, kana- ja lammasvahtina Ähtärissä. Kissoilla on mukava leikkikaveri. Ankkoja taitaa hirvittää! Aidan luoksetulo on kadehtittava: nopea ja riemua tulvillaan!
Vini (Eahki) jäi Porvooseen.  Viniä hirvitti isomummon, mummon ja enon tapaaminen vierailuviikkonsa ensimmäisenä iltana. Painiskelu Elsa-siskon kanssa on mukavaa!  Jos Vini käyttäytyy hyvin, niin nuo vanhemmatkin koirat saattavat leikkiä pikkupojan kanssa.
Hampaat ovat pentueella vaihtumassa. Pennut painavat 18 – 20 kiloa. Pentuturkki on muuttumassa laineikkaaksi valkoiseksi karvaksi. Uteliaat, leikkisät pikkukoirat ovat löytäneet paikkansa kodeissaan. Elämä on aurinkoista ja huoletonta!

 

 

 LISÄÄ KUVIA
E pennut