Etusivu       Slovakiancuvac                    Haltiavuoren kennel                 Koirat                       Kuvia ja
        
             Paimenen koira                             Jalostuksesta              Pentueet         kertomuksia
Linkit  
     
 

 

 

 
Haltiavuoren A-pentue                                                        
,

Samo Erik Janin ranc  - Alla von der Stockacher Halde

Astutus 5.1.2005.
Ultra 1.2. 2005 5 pentua havaittavissa.
Synnytys maaliskuun toisella viikolla

                         
                           10. maaliskuuta Auran päivänä syntyi kello 19.45 - 22.40 Haltiavuoren seitsikko.
                           4 urosta ja kolme narttua.

Toinen päivä
                                                                                                                               Pikkukuvat klikkaamalla isommiksi
    
    
                                
Syntymäpaino 300 – 450 g enemmän kuin kaksinkertaistui ensimmäisen elinviikon aikana (870 – 1000 g). Halla viihtyi alkupäivät pentulaatikossa syöttäen ja stimuloiden pentujen elintoimintoja.

Toisesta kolmanteen viikkoon

Kasvamme edelleen kovaa vauhtia. Kaksiviikkoisina painoimme 1250 – 1450 grammaa. Ensimmäiset       horjuvat askeleet on otettu. Yritimme myös oma-aloitteisesti tutustua ympäröivään maailmaan, mutta     yllättäen esteet kasvavat kanssamme samaa vauhtia.

Silmät aukesivat. Sisarukset alkoivat hampaattomat puruleikit toistensa kanssa. Leikit lopahtavat     nopeasti unen yllättäessä. Maitobaarissa kilpailu parhaista paikoista kovenee. Makupaloina on tarjoiltu      lihapalleroita, mutta kyllä äidinmaitoa vielä tarvitaan kyytipojaksi.

Naapurin pikkutyttö (3 v.) vieraili ja ihasteli sekä Hallaa että lapsukaisia. Pentujen aistit alkavat     harjaantua. Ihmisen kosketus, haju ja puhe tukevat pennun hermojärjestelmän kehittymistä ja     vahvistavat myöhempää suhdetta ihmiseen. Tutustuminen turvallisesti eri-ikäisiin ja –näköisiin     vierailijoihin jo kasvattajan luona helpottaa pennun sopeutumista uuteen kotiin muutaman viikon      kuluttua.

  
  
 

Neljä viikkoa

Ensimmäiset 16 elinviikkoa ovat pennun nopean oppimisen kautta. Näiden viikkojen aikana pentu      sosiaalistuu ympäristöönsä, kasvaa ja kehittyy motorisesti. Pentu luo sosiaaliset siteet ihmiseen ja     lajitovereihinsa. Pentu oppii leikkimällä. Kasvattajan tärkeä tehtävä on tukea koiran leimautumista     ihmiseen.

Kolmiviikkoisina tutustuimme ensi kertaa ulkoilmaan ja nyt temmellämme jo täysillä pihalla. Isot ja     pienet tarpeet teemme hiekalle ja lirahtaa sitä vielä jotain sisätiloihinkin. Sisäsiisteyttä harjoitellaan.     Opettelemme myös aggression käyttöä kommunikaatiovälineenä. Halla – äiti opettaa meitä      johdonmukaisesti ja sovellamme taitojamme kamppailussa sisarustemme kanssa. Ruoka on      monipuolistunut: äidinmaitoa, jauhelihaa ja vuohenmaitoa. Painamme reilut kolme kiloa.
Samo – isä kävi tervehtimässä ja olemme tavanneet myös Tarujen Nasihan, joka on Halla – äidin      retkikaveri.

  
  
  
  

 

4 - 7 viikkoa

Neljännellä viikolla meillä on jo pikkuinen koira, joka leikkii pentuesisarustensa ja emonsa kanssa. Pikku koira tutkii uteliaasti ja pelottomasti ympäristöään

Aivot kehittyvät voimakkaasti ja hermosolujen välille muodostuu yhteyksiä. Kasvattaja luo nyt     edellytykset pennun oppimiselle. Ankea ärsykkeetön ympäristö tuottaa koiran, jolla on heikot     oppimisvalmiudet. Sopivat ympäristöärsykkeet antavat pennulle myönteisiä kokemuksia, jotka     mahdollistavat pennun kasvun oppimiskykyiseksi ja oppimishaluiseksi aikuiseksi koiraksi.
Jos kasvattaja pitää pentunsa pumpulissa tai vähävirikkeellisissä ympäristössä antaa hän huonon startin pennun elämälle.

Pentulaatikko on nyt laajentunut piha-alueeksi ja ensimmäiset automatkat maailmalle on tehty.     Erivärisiä koirakavereita on leikkinyt pentujen kanssa. Vielä Halla imettää, mutta jauhelihaa ja      vuohenmaitoa kuluu reippaasti. Ensimmäiset luut ja kanansiivet on syöty. Kiirettä pitää!