Etusivu       Slovakiancuvac                    Haltiavuoren kennel                 Koirat                       Kuvia ja
        
           Paimenen koira                             Jalostuksesta              Pentueet          kertomuksia
  Linkit  
 
 
Käyttäytymiskoe

Yksivuotias tunnistusmerkitty koira voi osallistua käyttäytymiskokeeseen, jonka avulla voidaan arvioida koiran käyttäytymistä. BH-kokeessa koiria ei aseta paremmuusjärjestykseen, vaan koiran suoritus hyväksytään tai hylätään. Hyväksytyn tuloksen (BH) saavuttaneet koirat saavat osallistua palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin.
Kokeessa on tottelevaisuus- ja kaupunkiosio. Tottelevaisuusosioon kuuluu seuraaminen sekä taluttimessa että vapaana (sisältää nopean, hitaan ja normaalin liikkumisen, kaksi täyskäännöstä, istumisen pysähdyttäessä, ihmisryhmän kiertämisen ja istumisen ihmisryhmässä). Taluttimessa seuraamisen pituus on noin 200 metriä ja sitten on vuorossa vapaana seuraaminen, jossa toistetaan sama seuraamiskaavio.
Vapaana seuraamisen jälkeen ovat ns. jäävät liikkeet, joissa koira seuraa vapaana. Käskyn saatuaan koira istuu/suorittaa maahanmenon ja ohjaaja jatkaa kävelyä. Maahanmenosta koira kutsutaan luokse. Seuraamisia ja jääviä liikkeitä suorittavan koiran pari on samaan aikaan paikallamakuussa.
Ensimmäinen tai viimeinen osasuoritus on paikallamakuu, jonka aikana toinen koira tekee muut tottelevaisuusliikkeet. Hyväksyttävään suoritukseen vaaditaan vähintään 70 % maksimipistemäärästä
Tottelevaisuusosion hyväksyttävästi suorittaneet koirat jatkavat kaupunkiosuuteen. Koiran tulee suhtautua valinpitämättömästi ohikulkeviin/juokseviin ihmisiin, koiriin, autoihin, polkupyöriin, lastenvaunuihin, rullaluistelijoihin. Kaupunkiosuudessa tuomari tarkkailee koiraa ja joko hyväksyy tai hylkää sen suorituksen.
Vuosien varrella olen osallistunut Hallan kanssa BH-kokeeseen useita kertoja (4 kpl). Yksittäiset liikkeet eivät ole olleet ongelmallisia, mutta seuraaminen kaksi kertaa (yhteensä noin 400 metriä) on sujunut vaihtelevalla menestyksellä. Kokeessa koiraa ei saa palkita esimerkiksi makupaloilla ja sanallisetkin kiitokset voi antaa vain liikesuorituksen päättyessä. Koiran tulee suorittaa liikkeet nopeasti ja halukkaasti. Käskyn saa antaa vain kerran ja lisäkäskyt vähentävät pisteitä. Kolmannesta käskystä suorituksesta ei saa pisteitä lainkaan. Vartaloavut tulkitaan lisäkäskyiksi.
Kunnon cuvacina Hallan on tarkkailtava ympäristöään eikä tuijotettava ohjaajaansa. Ehtiihän sitä istua hitaamminkin. Mikä kiire tässä olisi emännän luo – minähän tulen koko ajan, kunhan ehdin! Paikallamakuussa Halla kuulemma lupsautti silmänsä kiinni – emäntähän oli nurkan takana eikä olisi kuitenkaan näkynyt, vaikka olisi kuinka katsonut. Tottelevaisuusosion kokonaisarvosana oli hyvä (erinomainen, erittäin hyvä, hyvä, tyydyttävä, puutteellinen). Tuomari olisi toivonut intensiivisempää ja nopeampaa suoritusta. Mielestäni Halla toimi erinomaisesti omalla tasollaan. Kaikki suoritukset onnistuivat ilman kaksoiskäskyjä.
Tottelevaisuusosion jälkeen kaupunkiosuus tuntui helpolta. Autot, juoksijat, lumikenkäilijät ja vastaantuleva koira eivät mielenrauhaamme järkyttäneet. Loppuarvio hyväksytty!
Halla on ensimmäinen cuvac Suomessa, joka on suorittanut BH-kokeen. Taitaapa olla ensimmäinen cuvac maailmassa!
Saavutus tuli kovan harjoittelun jälkeen. Menestys kannustaa meitä osallistumaan myös pelastuskoirakokeisiin. Henkilöetsintähän sujuu Hallalta hyvin, mutta kokeisiin osallistumisen edellytys on hyväksytty BH-koe.
Ei cuvac ole palveluskoira, eikä cuvacilla voi haaveilla osallistumisesta maailmanmestaruuskilpailuihin. Cuvac on kuitenkin kelpo työkoira hakumetsässä ja nauttii ”kadonneiden” etsinnästä. Jatkamme harjoittelua omaksi ja koirien iloksi.